Tomáš Martinovský
Tomáš Martinovský
motto: co se vleče, neuteče

Dva italští gurmáni

úvodní stránka

"Dva italští gurmáni"

Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo

Kniha „Dva italští gurmáni”je nutnost pro milovníky italské kuchyně. A že jich mezi námi je! Já vím, nedokáži skrývat nadšení a hned v úvodním odstavci je to cítit. Ale to vše jen proto, že má své opodstatnění!


Italská kuchyně je taková klasika, dalo by se říci. Pro mnoho lidí je spojena s pojmy jako těstoviny, pizza, zmrzlina, tiramisu… Ale naštěstí pro Italy a také pro zbytek světa to není jen o těchto pokrmech. Italskou kuchyni (ostatně stejně jako jakou koli jinou) můžete buď obyčejně odbýt a nebo svým přístupem k přípravě jídel a prezentací “toho” všeho okolo vynést do nadpozemských výšin. Takových, že i stratosféra jí bude málo.
 

 

Hned první recepty intenzivně lákají do kuchyně a jak si tak člověk kuchařku pročítá, tak má stále větší a větší problémy tomuto volání odolat. Na více než 200 stranách nás Antonio a Gennaro seznamují s předkrmy, prvními chody, hlavními jídly, zeleninou, ovocem a moučníky a nebo se svačinami – to vše v pravém a moderním italském hávu.

Kdo z vás si pamatuje starší recenze na kuchařky zde na webu, tak ví, že jsem vybíral recepty, které musím vyzkoušet. Ale tady… tady mám chuť se pustit do všech a vůbec nejsem ochotný trpělivě čekat, až budou některé sezónní produkty k dispozici.

 

U mnoha receptů si najdeme speciální text věnovaný samotnému pokrmu nebo jeho určité surovině, abychom si doplnili kuchařské vzdělání. Což se minimálně mně hodí :)

Kromě skvěle vybraných receptů nás kniha provede po Itálii a seznámí nás s regionálními specifiky pokud se týče jídla, potravin a vaření. Cestování s jídlem… Hmmm… To já rád :)

Trochu odbočím. Zajímavostí je, že jeden z autorů – Gennaro Contaldo je TEN italský kuchař, který učil  Jamieho Olivera vše o italské kuchyni. Ale zpět k tématu.

„Dva italští gurmáni” je kuchařka, které se velmi povedla. A probouzí nejen chuťové buňky, ale i ty gurmánsko-cestovatelské… Proto by se slušelo naučit se aspoň dvě slovíčka ze země, kam čtenáři této knihy velmi brzo pojedou za novými labužnickými zážitky. Tak tedy…

Buon appetito!

 

Risotto con funghi – rizoto s houbami

Ingredience:

50 g sušených hub (hřibů)
1 plátek slaniny
40 g másla
1 cibule
300 g rýže arborio
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce nasekané petrželky
800 ml zeleninového vývaru
sůl
bílý pepř
150 ml bílého vína
100 g strouhaného parmezánu

 

Postup:

Houby namočíme do vody zhruba 1 hodinu před samotným začátkem vaření.

V kastrolu zahřejeme máslo, zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájenou slaninu, krátce osmahneme a přidáme rýži. Mícháme na mírném ohni, dokud se rýže řádně neobalí tukem.

Pak přidáme nasekanou petrželku, houby a zalijeme vývarem, ve kterém jsme předem rozmíchali rajčatový protlak.

Osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a vaříme do měkka.

Podáváme horké, posypané strouhaným parmezánem.