Tomáš Martinovský
Tomáš Martinovský
motto: co se vleče, neuteče

 Zdeněk Pohlreich

úvodní stránka

Zdeněk Pohlreich se vyučil kuchařem vlastně proti své vůli. V prvním ročníku vaření nenáviděl a teprve postupně přicházel řemeslu na chuť, i když během patnácti let si ošklivých kuchyní za „totáče“ užil dost a dost a nijak rád na ta léta nevzpomíná. Co si o té době myslí, je patrné i z jeho s despektem trousených poznámek na téma minulost v kuchyních. Těsně před revolucí požádali manželé Pohlreichovi v Holandsku o azyl. Přišel listopad, oni se ale nechtěli vracet. Zdeněk toužil poznat cizí prostředí, naučit se něco víc a minimálně sám sobě „dokázat, že to dokáže“. Odjel tedy se ženou do Austrálie, kde měl vzdálené příbuzné. Tady si poměrně těžko hledal práci, jeho odhodlání se však vyplatilo. Začínal od píky ve francouzské restauraci a časem se vypracoval. Po návratu do vlasti prošel hotelovými restauracemi zvučných jmen a byla to dobrá škola.

Pohlreichovo dokola omílané, ale zásadní pravidlo zní: Vezmi co nejkvalitnější suroviny a udělej s nimi co nejméně, protože nejlepší kuchařka bude stejně vždycky matka příroda…

  • Dobrou restauraci dělá kvalitní jídlo, super servis, čistota a vůně (šéfovo osobní kritérium).
  • Rád vaří z nenáročných surovin, které ale ve výsledku chutnají skvěle. Taková jsou např. jeho vyhlášená telecí líčka – obdoba burgundského hovězího.
  • Nejlepší restaurace poznal ve Francii, Itálii, Belgii a ve Španělsku.
  • Fastfoody obdivuje jako podnikatelský záměr, sám si ale žaludek podobnými věcmi neplní.
  • Doma byste měli mít vždycky dobré máslo, olej a ocet, kvalitní těstoviny, kvalitní rajčata (klidně i v plechovce), mořskou sůl, čerstvě namletý pepř. Máte-li čerstvé bylinky, je to jen a jen prima. A pak už jen zajít pro čerstvé suroviny a můžete začít vařit.
  • Za nedělní oběd považuje českou klasiku: svíčkovou, kachnu, řízek, jak si to pamatuje z dětství.



Zdeněk Pohlreich: Méně drsný šéf

V pořadu Na nože! ZDENĚK POHLREICH s kolegy hledá toho nejlepšího kuchaře, avšak je "hodnější", než jsme byli zvyklí.

Pokud se Zdeňka Pohlreicha zeptáte, zda někdy vařil pro někoho obzvlášť zajímavého, dostane se vám odpovědi: "Pro mě jsou zajímaví všichni stejně. Jo, vařil jsem pro známé a populární lidi, ale můj názor je, že o tom prostě slušný restauratér nemluví. Protože ti lidé mají nárok na soukromí, stejně jako my všichni. Navíc hostům, kteří přijdou, je přece jedno, pro koho jsem vařil. Důležité je jídlo, které na talíř dostanou oni. Úspěchy nebo celebrity moc rád nemám. A troufám si říct, že v našich restauracích máte férovou šanci dostat úplně stejné jídlo, jako kdyby vedle u stolu seděl prezident Spojených států."

Zdeněk Pohlreich nejprve na Primě s velkým úspěchem napravoval nedobře zaběhané "pořádky" v českých restauracích v pořadu Ano, šéfe!, nyní se stejně nechává oslovovat soutěžícími v kulinářské reality show Na nože! Při porotcování soutěže, z níž vyjde "superkuchař", má ale tentokrát pomocníky, majitele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka a autorku kuchařek Evu Filipovou. Za dob Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich slýchal komentáře na adresu svého peprného slovníku, na něž reagoval: "Mám pocit, že mluvím jazykem, kterým se v téhle branži mluví. Prostě jsem sprosťák. V kuchyni se to občas přitvrdí a holt, pokud někam patří sprosté slovo, člověk ho řekne. Mimo kuchyň ve mně, myslím, ještě zbyla špetka normálnosti." V reality show Na nože! naopak jeho ostré výrazy a drsnější přístup většině diváků chybějí.

Rozhodla mrkev a cibule

Byla by škoda, kdyby kuchař a skvělý glosátor Zdeněk Pohlreich zmizel z obrazovky, což si na Primě také uvědomili a nabídli mu reality show Na nože!.

Pohlreich se v ní objevuje opět jako přísný arbitr, na pomoc si ale pozval majitele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka a gurmetku a autorku kuchařek Evu Filipovou, kteří s ním vytvořili tříčlennou porotu. Jejich úkolem je vybrat ze zkušených šéfkuchařů i talentovaných amatérů jednoho, kterému udělí titul Šéfkuchař a předají výhru jeden milion korun.

O postupu mezi nejlepší třináctku (původní počet přihlášených byl sto dvacet) rozhodlo krájení cibule a mrkve a příprava libovolného jídla. Na nože! prověří zručnost, rychlost, teoretické znalosti, schopnost improvizace, nákup surovin i psychickou odolnost účastníků, kteří po celou dobu natáčení bydlí pohromadě na pronajatém statku. 

Kuchařské dovednosti předvedou mimo jiné při přípravě ryb, mezinárodní kuchyně, různých druhů masa, ale i obyčejných vajíček, a při pečení dortu. Síly nakonec změří se samotným šéfem Zdeňkem Pohlreichem. V každém dílu musejí splnit dva úkoly a na konci jeden z nich soutěž opustí. Celkem nás čeká třináct dílů.

Kuchařky od Zdeňka Pohlreicha "Prostřeno bez servítků" a "Bravo, šéfe!", která je doplněna DVD nosičem, si můžete objednat přímo v Pražském kulinářském institutu na e-mailové adrese:  http://www.prakulshop.cz/index.php?route=common/home