Tomáš Martinovský
Tomáš Martinovský
motto: co se vleče, neuteče

Vaření - úvod

úvodní stránka

Dobrý den, omlouvám se za zmatek v receptech, ale stránky o receptech upravuji za pochodu. Děkuji za pochopení.

Vaření je mým velkým koníčkem a trávím u něj hodně času. Přináším pár vyzkoušených receptů, které dostávám od svých přátel a nebo někde vidím či slyším zajímavý recept a rád se o něj s Vámi podělým. Může se stát, že některé recepty již máte nebo znáte. V každém případě si je nechci schovávat pro sebe, ale s Vámi se o ně podělit. Postupně budu doplňovat další. Máte-li zajímavý recept můžete mi jej poslat na adresu martinovskytomas@seznam.cz

Jak jsem se dostal k vaření? Podle mého názoru k tomu musí být už sklony. Jako malý kluk jsem pozoroval mámu při vaření. V první třídě jsem dostal klíče od bytu na krk a chodíval jsem si domů ohřívat oběd. Pak začaly mé první pokusy s vařením. Od nedělního hemeneksu, chleba obalené v sýru a vajíčku až jsem se dostal k pečení bábovek a štrůdlů. Můj první řízek byl tvrdý jako beton a barvu měl nevábnou. Postupem času a praxí se vše zlepšilo, ale i dnes udělám botu, jako napřáklad při pečení švestkového koláče s drobenkou, koukám do trouby a stále nemohu pochopit proč ten koláč neleze nahoru. Při uklízení "válu" jsem to pochopil. Zapoměl jsem tam dát "prdopeč" prášek do pečiva. Jednu věc děláte stokrát a po sto prvé ji zkazíte. Kamča mi povídá ten koláč je nějak divně nízký. Já na to je nízký, protože je nízkokalorický - nakonec se snědl.
     Léta plynou jako voda a dnes se snažím vařit né z polotovarů jak to bylo dříve zvykem - Remo plátky apod., ale z čerstvích surovin. A každý kuchař mi potvrdí, že guláš včera uvařený je zítra ještě lepší, ale vykládejte to Bruselu nebo, indiánovi, že pivo musí být studený.
     Mým současným vzorem, a to ať si každý říká co chce, je kontroverzní šéf kuchař z pořadu "Ano, šéfe" pan Zdeněk Pohlreich, "Kluci v akci" Filip Sajler a Ondřej Slanina, zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, autroka několika publikací o gastronomii a vášnivá gurmánka Eva Filipová,  kuchař a odborník na českou kuchyni Václav Frič, italský labužník Emanuel Ridi nebo skotský fenomén Gordon Ramsay.