Tomáš Martinovský
Tomáš Martinovský
motto: co se vleče, neuteče

PŘEDKRMY STUDENÉ

úvodní stránka

Plněná rajčata kuřecím salátem (PL – polévková lžíce)

8 středně velkých tvrdých rajčat
200 g pečeného nebo grilovaného kuřete
1 PL celeru sterilizovaného
1 PL hrášku sterilizovaného
Kousek jablíčka
Kousek okurky – nakládačky
100 g majonézy
Pepř
Sůl
cukr
Citrónovou šťávu
Petrželka na ozdobu

Kuřecí maso, oloupané jablko bez jádřinců, okurku a celer pokrájíme na drobné kostičky, přidáme okapaný hrášek a majonézu, kterou jsme zředili citrónovou šťávou a smíchali s cukrem, pepřem, solí a promícháme. Rajčatům seřízneme ostrým nožem vršky, větší část dužiny vydlabeme lžičkou, vnitřky osolíme a naplníme kuřecím salátem. Rajčata šikmo přiklopíme seříznutými vršky, ozdobíme petrželkou a vychladíme.  

 

Plněná rajčata šunkovou majonézou

8 středně velkých tvrdých rajčat
100 g šunky
1 PL sterilizovaného celeru
1 vejce uvařené natvrdo
Kousek jablíčka
Kousek sterilizované okurky
100 g majonézy
Ocet
Cukr
Sůl
Šunka na ozdobu

Šunku, celer, vejce, oloupané jablko bez jádřinců a okurku pokrájíme na jemné hranolky. Majonézu smícháme s octem, cukrem a solí, přidáme ostatní přísady a lehce promícháme. Rajčatům seřízneme ostrým nožem vršky, větší část dužiny vydlabeme lžičkou, vnitřky osolíme a naplníme šunkovou majonézou. Rajčata šikmo přiklopíme seříznutými vršky, ozdobíme ruličkou šunky, petrželkou a vychladíme.  

Plněná rajčata vaječnou pěnou

8 středně velkých tvrdých rajčat
4 vejce uvařená natvrdo
100 g másla
Hořčice (můžeme použít sardelovou pastu)
Citrónová šťáva
Sůl
Šunka na ozdobu

Změklé máslo utřeme se solí do pěny, přidáme jemně nastrouhaná vejce a ostatní přísady a ušleháme v lehkou pěnu. Rajčatům seřízneme ostrým nožem vršky, větší část dužiny vydlabeme lžičkou, vnitřky osolíme a naplníme vaječnou pěnou. Rajčata šikmo přiklopíme seříznutými vršky, ozdobíme ruličkou šunky, petrželkou a vychladíme.  

Plněná rajčata pěnou ze sýru niva

8 středně velkých tvrdých rajčat
150 g sýru niva
1 žervé nebo lučinu
50 g másla
Trochu mléka
Sterilizovaná okurka
Petrželka na ozdobu


Změklé máslo utřeme do pěny, přidáme žervé, jemně nastrouhanou nivu a 3 – 4 PL mléka a ušleháme v lehkou pěnu. Rajčatům seřízneme ostrým nožem vršky, větší část dužiny vydlabeme lžičkou, vnitřky osolíme a naplníme pěnou ze sýru niva. Rajčata šikmo přiklopíme seříznutými vršky, ozdobíme ruličkou šunky, petrželkou a vychladíme.