Tomáš Martinovský
Tomáš Martinovský
motto: co se vleče, neuteče

REMOSKA - "Její životní éra"

úvodní stránka
REMOSKA – „její životní éra“

 


Kde se narodila Remoska...

Paradoxně za vynález remosky může jeden výlet do Švédska, kde její budoucí konstruktér Oldřich Homuta viděl elektrický hrnec, který vařil, ale ještě nepekl. Tuto novou funkci mu přidal až český vynález, který na svět přicházel v malé dílně v Praze. Konstruktéři ze začátku moc nepekli, spíš jídlo vařili. Ale nakonec překonali úskalí a remoska byla na světě. Nejdřív se začala vyrábět ve Zdicích, protože se tam montovaly elektrické pečící trouby. Když se výrobek osvědčil, přenesli jeho výrobu do Ondřejova a nakonec byla postavena úplně nová továrna v Kostelci nad Černými lesy. Začala úspěšná éra, během které se vyrobily skoro tři miliony kusů.

Jak Remoska ke svému jménu přišla...
Pojmenování "remoska" vzniklo až později. Nejdřív nesl výrobek prosté označení HUT. Byla to počáteční písmena příjmení hlavních konstruktérů (Oldřicha Homuta, Jindřicha Uhera a Antonína Tyburce). Teprve později dostalo perspektivní nádobí nový název - remoska. Jednalo se o další zkratku z názvu podniku místního hospodářství Remos (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis), který se specializoval na elektrovýrobu a elektroslužby. Remos vznikl v padesátých letech, kdy pohltil podniky místního hospodářství, ve kterých dříve působili živnostníci a malí podnikatelé. Později výrobu převzala firma Karma v Českém Brodě.

Jako Fénix z popela...
Po sametové revoluci se na náš trh dostaly mikrovlnné trouby a další spotřebiče, které se měly stát nástupci známé Remosky. Karma si řekla, že skončila éra pečení v elektrickém hrnci a výrobu zastavila. Čas ukázal, že došlo k velkému omylu. 

V roce 1994 totiž jistý pan Jiří Blažek dostal úkol, opravit starou remosku. Při shánění náhradních dílů zjistil, že kouzelný hrnec se už nevyrábí a navíc se prodává jeho ochranná známka. Rozhodl se ke kroku, který nikdo nečekal. Koupil licenci a rozjel novou výrobu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Remoska dostala nový design, teflonový povrch a barvu. Starou známou remosku začali poznávat kuchařky na Slovensku, v Německu, Polsku, Kanadě i Austrálii.

Lady Remoska...
Největší slávu přinesla remosce až Češka Milena Grenfell-Baines, kterou před neblahým osudem zachránil odvozem do Anglie sir Nicholas Winton. Na sklonku 90. let minulého století byla tato dáma na návštěvě u sestřenice v Praze. Zeptala se jí, co by si přála k Vánocům, a ona odpověděla, že novou REMOSKU. Paní Milena se vrátila do Británie, zavolala do Frenštátu a domluvila se přímo s českým výrobcem, že mu pomůže proniknout na britský trh. Dnes je remoska na britských ostrovech tak populární, že se jí prodalo už několik desítek tisíc kusů a nadšení zákazníci uvažují o založení jejího fanklubu. 

Česká remoska upeče maso i moučník
Remoska je jeden z nejslavnějších českých vynálezů V malém bytě nebo třeba na chalupě nahradí plynový sporák i elektrickou troubu. Dá se v ní péct, zapékat, dusit, smažit, ohřívat i rozmrazovat prakticky všechno. Masa, moučníky, zeleninu i ryby lze upravovat velmi jednoduše. Pojďme si udělat malou exkurzi s recepty do remosky.

Kuře
Na dno remosky (tu mělčí použijeme spíše na moučníky) dáme proužky másla, cibuli a žampióny nakrájíme na kolečka a vložíme na dno remosky. Na houby položíme porce kuřete, které jsme osolili a proložili plátky másla. Pečeme v remosce cca jednu hodinu (podle množství). V průběhu pečení 1-2 zkontrolujeme. Vhodná příloha vařené brambory.  

Vepřové kotlety
Dno remosky vymažeme máslem nebo na dno položíme tři plátky másla. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, která vložíme na dno remosky do vějíře. Brambory můžeme dát i po obvodě remosky. Osolíme, opepříme, okmínujeme. Na brambory rozprostřeme na kolečka nakrájenou cibuli, na kterou položíme mírně osolené kotlety (nemusí to být jen kotleta, ale například vepřová panenka, krkovička, plecko). Opět dáme vrstvu cibule a zakončíme na plátky nakrájenými bramborami. Vše zalijeme 200ml smetany (asi tak do poloviny) a pečeme cca 40 – 45 minut. Sundáme víko remosky, brambory dáme stranou a maso posypeme sýrem. Nejlépe parmazánem – dodá pokrmu výraznou chuť. Dopékáme přibližně 10 minut.

V remosce můžeme dělat bramborák, vaječnou omeletu, péct ryby, šunkofleky, francouzské brambory, perníkovou buchtu, štrúdl a nebo bábovku – jejíž recept najdete níže.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Remoska