Tomáš Martinovský
Tomáš Martinovský
motto: co se vleče, neuteče

Vaření - úvod

úvodní stránka

Vaření je mým velkým koníčkem a trávím u něj hodně času. Přináším pár vyzkoušených receptů, které dostávám od svých přátel a nebo někde vidím či slyším zajímavý recept a rád se o něj s Vámi podělým. Může se stát, že některé recepty již máte nebo znáte. V každém případě si je nechci schovávat pro sebe, ale s Vámi se o ně podělit. Postupně budu doplňovat další. Máte-li zajímavý recept můžete mi jej poslat na adresu martinovskytomas@seznam.cz

Jak jsem se dostal k vaření? Podle mého názoru k tomu musí být už sklony. Jako malý kluk jsem pozoroval mámu při vaření. V první třídě jsem dostal klíče od bytu na krk a chodíval jsem si domů ohřívat oběd. Pak začaly mé první pokusy s vařením. Od nedělního hemeneksu, chleba obalené v sýru a vajíčku až jsem se dostal k pečení bábovek a štrůdlů. Můj první řízek byl tvrdý jako beton a barvu měl nevábnou. Postupem času a praxí se vše zlepšilo, ale i dnes udělám botu, jako napřáklad při pečení švestkového koláče s drobenkou, koukám do trouby a stále nemohu pochopit proč ten koláč neleze nahoru. Při uklízení "válu" jsem to pochopil. Zapoměl jsem tam dát "prdopeč" prášek do pečiva. Jednu věc děláte stokrát a po sto prvé ji zkazíte. Kamča mi povídá ten koláč je nějak divně nízký. Já na to je nízký, protože je nízkokalorický - nakonec se snědl.
     Léta plynou jako voda a dnes se snažím vařit né z polotovarů jak to bylo dříve zvykem - Remo plátky apod., ale z čerstvích surovin. A každý kuchař mi potvrdí, že guláš včera uvařený je zítra ještě lepší, ale vykládejte to Bruselu nebo, indiánovi, že pivo musí být studený. Oni tomu ti indiáni prd rozumějí.

     Mým vzorem byla mamka, vždycky jsem jí stál za zadkem a pozoroval jak vaří. Dnes to jsou především šéf kuchař z pořadu "Ano, šéfe" a "Na nože" Zdeněk Pohlreich, "Kluci v akci" Filip Sajler a Ondřej Slanina, zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, autorka několika publikací o gastronomii a vášnivá gurmánka Eva Filipová,  kuchař a odborník na českou kuchyni Václav Frič, italský labužník Emanuel Ridi,  skotský fenomén Gordon Ramsay, anglický odborník Jami Oliver, nebo mí oblíbení "Dva italští gurmáni", žijící v Anglii Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo. Největší kuchařkou v české ganstronomii je a bude navždy MAJDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ.